برخی افراد عادتهای بدی دارند که ممکن است در مواقع مختلف تاثیر منفی بر روی دیگر کارهایشان بگذارد مثلا برخی افراد هنگامی که باید روی کارشان متمرکز شوند تماسهای شخصی میگیرند و یا در زمان استرس و نگرانی ناخنهای خود را میخورند و یا حتی در هنگام صحبت کردن با مشتری با تلفن همراه بازی میکنند. همهی این رفتارها عادتهای بدی هستند که تاثیر منفی بر روی زندگی میگذارند. این عادتهای بد را میتوان با کمی پشتکار ترک کرد. سوال پیش میآید که چگونه عادت های بد خود را ترک کنیم. ما در این مطلب قصد داریم دقیقا به این سوال “چگونه عادت های بد خود را ترک کنیم” پاسخ دهیم.
چگونه عادت های بد خود را ترک کنیم
عادتهای بد به زندگی افراد و اعتبار آنها لطمه زده و فرصت انجام کارهای مختلف را در زندگی شخصی و حرفهای از آنها میگیرند. بنابراین باید راه مقابل با عادتهای بد را یاد بگیریم و با این راههای مقابله از دست آنها خلاص شویم.
عادت چیست:
عادت همان الگوی رفتاری و فکری است که به حدی تکرار میشود که بروز آن تقریبا ناخودآگاه شده و از ارادهی فرد خارج میشود. البته عادت همیشه عادت بد نیست و ممکن است این عادات سودمند نیز باشد مثلا عاداتی مثل مثبتاندیشی، وقتشناسی، کمک به دیگران. اما عادات بد تاثیری وارونه داشته و معمولا انرژی منفی به خود فرد و افراد دیگر منتقل میکنند. اما اگر عادات بدی داریم باید چگونه عادت های بد خود را ترک کنیم.
از بین بردن عادت بد کاری دشوار است. با وجود دشوار بودن ترک عادت های بد این کار غیرممکن هم نبوده و با کمی تمرکز و اراده میتوان عادتهای بد را ترک کرده و حتی عادتهای خوب را جایگزین آنها کرد. برای اینکار با توجه به پژوهاشهای انجام شده رفتار خوب را باید ۶۶ روز به جای عادت بد انجام داد تا این رفتار به عادت تبدیل شود.
ترک عادت های بد
شاید ترک عادت های بد در ابتدا کاری دشوار به نظر برسد اما بهتر است دست از افکار منفی بردارید و به این فکر کنید که آخرین باری که از یک عادت بد دست کشیدهاید چه تغییرات مثبتی در زندگیتان ایجاد شده است.
برنامهریزی برای ترک عادت:
بر مبنای پژوهشهای انجام شده داشتن برنامهای آگاهانه به ترک عادت های بد کمک میکند. مثلا زمانی که میخواهید از فضای مجازی و اینترنت دوری کنید با گفتن دیگر وقتم را بیخود در اینترنت تلف نمیکنم کمکی به ترک این عادت نمیکند. برای ترک عادت های بد باید برنامهی محکمی داشته باشید.
بهترین راه برای برنامهریزی این است که ترک عادت را به عنوان هدف اصلی خودتان تعریف کنید و از آسیبرسانترین عادت شروع به ترک کرده و پیشرفت خود را مدنظر داشه باشید.
خویشتنداری و خودآگاهی:
بعد از برنامهریزی برای ترک عادت باید مراقب رفتار خود باشید و مدام به خودتان یادآوری کنید که چرا میخواهید عادتهای بد را ترک کتید. اگر خویشتندار باشید و ارادهی کافی برای ترک عادت های بد از خود نشان دهید، همواره موفق خواهید بود.
انتخاب روش صحیح:
انتخاب روش صحیح برای ترک عادت های بد باید باتوجه به رفتار خودتان انجام شود. برخی افراد با قطع ناگهانی و آنی عادت بد موفق به ترک آن عادت میشوند اما برخی دیگر با ترک تدریجی بهتر نتیجه میگیرند بنابراین روشی را که بیشتر با شما همخوانی دارد انتخاب کنید.
برای ترک عادت بد مانع تراشی کنید:
مانع تراشی برای عادت بد یکی از روشهای موثر ترک عادت های بد است که شان آشر (Shawn Achor)، روانشناس مثبتگرا، در کتابش «نعمت خوشحالی» به آن اشاره کرده است، اینگونه که «ایجاد مانع بر سر عادتها به ترک آنها کمک میکند». مثلا اگر شما در زمان مراجعه مشتری با تلفن همراه بازی میکنید بهتر است در هنگام مراجعه مشتری تلفن همراه خود را خاموش کنید و یا تلفن همراه خود را از خود دور کرده و در جایی قرار دهید که نیاز باشد از جای خود بلند شوید تا به گوشی همراه دسترسی یابید.
همچنین برای ترک عادت بد از مکانها و موقعیتهایی که شما را تحریک به انجام این عادت بد میکند دوری کنید. مثلا اگر غیبت و بدگویی از دیگران یکی از عادات بد شماست بهتر است در جمعهای دوستانه، فامیل و.. کمتر حضور یابید و در صورت لزوم از افرادی که شما را در این موقعیت قرار میدهند دوری کنید.
رفتارهای مثبت را جایگزین عادتهای منفی کنید:
برخی مواقع جایگزین کردن رفتارهای خوب و پسندیده به جای عادتهای بد منجر به ترک این عادات میشود. مثلا اگر میخواهید غیبت و بدگویی را ترک کنید بهتر است زمانی که شروع به غیبت میکنید به جای به زبان آوردن رفتار بد از طرف مقابل، عادت خوب و پسندیده او را به زبان بیاورید.
مقاله ترک عادت های ناشایست را خواندید امیدواریم بتوانید با انجام این راههای ساده، رفتار بد و عادات زشت خود را ترک کرده و مثبت اندیشی را جایگزین منفی بافی کنید.